Η μακρά ιστορία της ελληνικής τυροκομίας. Από τη δυσανεξία του παλαιολιθικού ανθρώπου στο γάλα, στα τυριά του Πολύφημου, τον κυκεώνα της Κίρκης και το σήμερα. Γνωρίζουμε τα εμβληματικά τυριά της Ελλάδας και τους όρους παραγωγής τους, παρέα με τον Ευάγγελο Καραμανέ, ερευνητή στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Το επεισόδιο της σειράς ηχογραφήθηκε την περίοδο 2012-2013.
Εκπομπή: Ακούστε σε νέο παράθυρο | Κατεβάστε το (Διάρκεια: 46:11 — 42.3MB)
Φέτα, κατσιαμάκι, μανούρι, κατίκι Δομοκού, Σαν Μιχάλη, γραβιέρα Αγράφων και πολλά, πολλά ακόμα, εκλεκτά, ελληνικά τυριά. Ποια από αυτά είναι ΠΟΠ; Τι είναι τελικά τα προϊόντα ΠΟΠ και ποια κατοχύρωσε η Ελλάδα; Για όλα αυτά συζητάμε με τον ερευνητή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Ευάγγελο Καραμανέ.
Το επεισόδιο της σειράς ηχογραφήθηκε την περίοδο 2012-2013.
Εκπομπή: Ακούστε σε νέο παράθυρο | Κατεβάστε το (Διάρκεια: 46:34 — 42.6MB)
Η Αντωνία Ματάλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αντικείμενο την Ανθρωπολογία της Διατροφής, μας μεταφέρει στο 1830, στο νεοσυσταθέν ελληνικό κράτος. Η πατάτα μπαίνει στο τραπέζι των Ελλήνων και νέα προϊόντα αλλάζουν ριζικά τη διατροφή τους. Πώς διαμορφώνεται ο τρόπος ζωής, τι συνιστά τη μεσογειακή δίαιτα και ποιο απίστευτο εύρημα ώθησε τον Άνσελ Κις να επισκεφτεί την Κρήτη;
Το επεισόδιο της σειράς ηχογραφήθηκε την περίοδο 2012-2013.
Εκπομπή: Ακούστε σε νέο παράθυρο | Κατεβάστε το (Διάρκεια: 51:48 — 47.4MB)
Διανύουμε τα χρόνια αφηγούμενοι τη διατροφή στην ύπαιθρο και τη διατροφή στο άστυ. Ποια τα χαρακτηριστικά της αγροτικής και ποια της αστικής κουζίνας; Πότε άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα η ξενότροπη μαγειρική και πώς έφτασε να ταυτίζεται με το καλό temp mail γούστο; Η αείμνηστη μαγείρισσα, συγγραφέας και αρθρογράφος στο περιοδικό «Γαστρονόμος», Εύη Βουτσινά, μας αναλύει το πρώτο στάδιο της αστικοποίησης.
Το επεισόδιο της σειράς ηχογραφήθηκε την περίοδο 2012-2013.
Εκπομπή: Ακούστε σε νέο παράθυρο | Κατεβάστε το (Διάρκεια: 50:01 — 45.8MB)
Με την αείμνηστη Εύη Βουτσινά, μαγείρισσα, συγγραφέα και αρθρογράφο στο περιοδικό «Γαστρονόμος», επισκεπτόμαστε την κουζίνα των βασιλικών ανακτόρων και ξεφυλλίζουμε παλιά βιβλία μαγειρικής. Μπαμπάδες με συνταγή του 1893, σάλτσα ανταλούζ, τουρνεντό α λα μπεαρνέζ και φυσικά… η ιστορία της ελληνικής σαλάτας.
Το επεισόδιο της σειράς ηχογραφήθηκε την περίοδο 2012-2013.
Εκπομπή: Ακούστε σε νέο παράθυρο | Κατεβάστε το (Διάρκεια: 50:24 — 46.1MB)
Οι πρόσφυγες της καταστροφής της Σμύρνης, η σκληρή κατοχή όπου δίνονταν περιουσίες για μια κουταλιά λάδι, ο σπαραχτικός Εμφύλιος, το μπόλιασμα της ελληνικής κουζίνας του ’80 και η νοσταλγία του χωριού. Η Ελλάδα των δύο ταχυτήτων, με την αείμνηστη μαγείρισσα, συγγραφέα και αρθρογράφο στο περιοδικό «Γαστρονόμος», Εύη Βουτσινά.
Το επεισόδιο της σειράς ηχογραφήθηκε την περίοδο 2012-2013.
Εκπομπή: Ακούστε σε νέο παράθυρο | Κατεβάστε το (Διάρκεια: 45:35 — 41.7MB)
Από το αμάρτημα του Νώε, στον καθαγιασμό του οίνου. Ο Όμηρος, ο Κύκλωπας και τα συμπόσια. Με την Μερόπη Παπαδοπούλου, συγγραφέα και διευθύντρια του περιοδικού «Οινοχόος», ταξιδεύουμε στους αιώνες και μαθαίνουμε το savoir boire, του συνυφασμένου με την ιστορία μας, ποτού. Στην υγειά μας!
Το επεισόδιο της σειράς ηχογραφήθηκε την περίοδο 2012-2013.
Εκπομπή: Ακούστε σε νέο παράθυρο | Κατεβάστε το (Διάρκεια: 46:52 — 42.9MB)
Το παραδοσιακό προϊόν, ζήτημα πολιτισμού, ζήτημα υγείας, ζήτημα εθνικής οικονομίας. Τι ονομάζουμε και τι θα έπρεπε να ονομάζουμε παραδοσιακό; Μπορεί μήπως να ωφελήσει τη χώρα μας; Εμάς τους ίδιους; Το περιβάλλον; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η γιατρός Αντωνία Τριχοπούλου, με πολυποίκιλη δραστηριότητα σχετικά με τη διατροφή.
Το επεισόδιο της σειράς ηχογραφήθηκε την περίοδο 2012-2013.
Εκπομπή: Ακούστε σε νέο παράθυρο | Κατεβάστε το (Διάρκεια: 44:58 — 41.2MB)
Ποια μορφή είχε η Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα; Ο Μανόλης Κορρές, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, βαδίζει μαζί μας στα όρια της αρχαίας πόλης και επισημαίνει σημεία του αρχαίου τείχους που σώζονται μέχρι τις μέρες μας και τα προσπερνάμε καθημερινά. Εξηγεί επίσης τη μοναδική κοινωνική διαστρωμάτωση της Αθήνας και τη θέση των Αθηναίων πολιτών, των μετοίκων και των δούλων στην ακμή της αθηναϊκής πολιτείας και πως, ένας από τους πιο γνωστούς αρχαίους φιλοσόφους είχε περάσει μέρος της ζωής του ως δούλος.
Το επεισόδιο της σειράς ηχογραφήθηκε την περίοδο 2009-2010.
Εκπομπή: Ακούστε σε νέο παράθυρο | Κατεβάστε το (Διάρκεια: 37:56 — 34.7MB)
Συνεχίζεται η ραδιοφωνική περιήγηση στην αρχαία Αθήνα με οδηγό τον Μανόλη Κορρέ. Μας περιγράφει την περίοδο κατά την οποία οι αρχαίοι Έλληνες ιδρύουν αποικίες μακριά από τη μητροπολιτική Ελλάδα στην Δύση και την Ανατολή και το πως η ανταλλακτική οικονομία –ένα κυπαρίσσι ίσον ένα βόδι– εξελίχθηκε σε συναλλαγματική οικονομία με την επινόηση του νομίσματος για πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου. Όλα αυτά συμπίπτουν χρονικά με ένα άλλο φαινόμενο, την απόκτηση της ελληνικής γραφής.
Το επεισόδιο της σειράς ηχογραφήθηκε την περίοδο 2009-2010.
Εκπομπή: Ακούστε σε νέο παράθυρο | Κατεβάστε το (Διάρκεια: 40:51 — 37.4MB)